Séverine Eraud rekent af met Fien Delbaere in Flanders Ladies Classic

De Flanders Ladies Classic Sofie De Vuyst, laatste manche van de Lotto Cycling Cup, is in Steenhuize gewonnen door Séverine Eraud. De Française van Experza-Footlogix was op de lastige aankomststrook te sterk voor medevluchtster Fien Delbaere van clubteam Autoglas Wetteren. Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg) was de snelste van het peloton en is ook eindwinnares van de Lotto Cycling Cup.

In de eerste wedstrijdkilometers zorgde een valpartij al voor wat commotie. Voor de rest bleef het peloton in de grote lus grotendeels gesloten, al moesten toch al heel wat dames afhaken. In de plaatselijke ronden probeerde Sofie De Vuyst de naar haar vernoemde koers op zestig kilometer van de finish open te breken. Op een klimmetje trok ze stevig door, Kaat Hannes en Lorena Wiebes gingen mee in het spoor, even later konden ook Esther van Veen, Marjolein van ’t Geloof, Martine Bras en Nina Kessler aansluiten. Doordat de samenwerking niet optimaal was en ook het peloton snelheid bleef maken, werd het verschil echter niet groot en goed tien kilometer verder volgde de hergroepering.

Van de daaropvolgende windstilte maakte Monique van de Ree gebruik om te demarreren. De Colombiaanse Paula Patino pikte aan, maar ook zij konden nauwelijks vijftien seconden voorsprong nemen en werden snel weer gegrepen. De Vuyst bleef gretig in haar pogingen om de wedstrijd hard te maken, maar bewegingsruimte kreeg ze nagenoeg niet. Toen Winanda Spoor in de aanval trok, was de De Vuyst opnieuw attent en samen met Evelien Debboudt, Nathalie Verschelden, Nathalie Bex en Rikke Lønne overbrugde ze het kloofje. Dat zestal ging de laatste twintig kilometer in met twintig seconden voorsprong op het peloton, waar de rensters van Parkhotel Valkenburg het heft in handen namen.

Toen de samenvloeiing nakend was, probeerde De Vuyst op een volgend klimmetje nogmaals te versnellen, maar uiteindelijk kwam de hergroepering er toch. Net voor het ingaan van de slotronde, op tien kilometer van de finish, demarreerde Fien Delbaere. Zij kreeg het gezelschap van Séverine Eraud en samen verzamelden ze een voorsprong van twintig seconden op zes kilometer van de aankomst.

De twee gaven zich volledig en hielden die kloof nagenoeg intact, op twee kilometer van de finish werd in het peloton de handdoek gegooid. Het onverwachte leidende duo trok richting lastige aankomststrook, waar Eraud gemakkelijk afrekende met de al even blije Delbaere. Wiebes won met lengten verschil de sprint voor de derde plaats, Kaat Hannes werd vierde.

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Séverine Eraud (Fra/Experza-Footlogix) 124 km/3u19:50 (gem. 37,231 km/u); 2. Fien Delbaere 0:05; 3. Lorena Wiebes (Ned) 0:18; 4. Kaat Hannes 0:20; 5. Marjolein van ’t Geloof (Ned); 6. Nina Kessler (Ned); 7. Claudia Koster (Ned); 8. Daniela Gass (Dui); 9. Rasa Leleivyte (Lit); 10. Monique van de Ree (Ned).